Sunday, July 24, 2011

Het einde

Mijn uitwisseling is over. Op 5 juli vertrok ik uit Brazilië, en een dag later kwam ik aan in Nederland.

Sindsdien heb ik een video gemaakt over mijn uitwisseling. Deze heb ik op YouTube gezet. De video is hieronder te bekijken.


Friday, July 8, 2011

Lençois Maranhenses

Na Fortaleza ben ik naar de Lençois Maranhenses gegaan. Om daar te komen, neem je het vliegtuig naar São Luis, in de staat Maranhão. Van São Luis is er een bus die de Lençois Maranhenses gaat, maar je kan voor hetzelfde geld een busje nemen die je er heen brengt. Deze busjes kan je overal rondom het busstation vinden en ze concurreren met het echte busbedrijf. Ik heb de stad São Luis niet gezien, ik ben meteen naar de Lençois gegaan. De hoofdingang tot het park van de Lençois Maranhenses is een stadje genaamd Barreirinhas. Barreirinhas ligt ongeveer 275 kilometer van São Luis, en dat is ongeveer 4,5 uur met een busje. Het is dus niet dichtbij, maar het is zeker de moeite waard.
De Lençois Maranhenses is een woestijn in het Noorden van Brazilië. Het is de enige woestijn in Brazilië. Het bijzondere aan de Lençois Maranhenses is dat de woestijn allerlei oases, of lagunes met water, bevat. Dit gebied is uitgeroepen tot nationaal park, wat een oppervlakte van 270 vierkante kilometer heeft. Je kan hier in de woestijn lopen, in de oases zwemmen (het is warm, stilstaand water), en van oase naar oase gaan. De Lençois Maranhenses heeft niet altijd water: tussen Juni en September is de beste tijd om de Lençois te bezoeken, want dan is er veel water.
Barreirinhas is een klein stadje met 50.000 inwoners, en is dus de hoofdingang tot het park van de Lençois Maranhenses. Ik verbleef in het Pousada Deusa, wat het goedkoopste verblijf in de stad is. Ik had van tevoren geen tour geregeld, maar ik had van klasgenoten gehoord die hier al waren geweest dat je deze tours ter plekke kan regelen. Ik hoorde ter plekke dat het tourbedrijf São Paulo Ecoturismo goede tours verzorgt door de Lençois. Dit tourbedrijf bevindt zich in het centrum van Barreirinhas, op loopafstand van het Pousada Deusa.

Ik ben 3 nachten, 4 dagen, in Barreirinhas gebleven. De eerste dag heb ik twee tours geregeld voor de volgende dag. De eerste tour ging 's ochtends naar Lagoa Bonita. Hieronder wat foto's.
Je zag hier ook dat sommige oases zonder water stonden.
De wind zorgt trouwens voor bijzondere markeringen in het zand. Zie de foto's.
's Middags ging er een tour naar Lagoa Azul. Net als Lagoa Bonito is het zand hier hoofdzakelijk wit. Tegen het einde van de middag, toen de zon laag stond, kreeg het zand een licht-gele tint. Hieronder wat foto's.
De tweede dag ging er een tour naar wat kleinere Lençois. Het zand hier is geel, in tegenstelling tot de bovenstaande plaatsen, waar het zand meer wit is. Hier leek het echt op een woestijn. Hieronder wat foto's.
De tour ging vervolgens verder naar een vuurtoren en een strand dat zich bevond tussen een rivier en de zee. 's Avonds was er een traditioneel Forró (muzieksoort uit het Noord-Oosten van Brazilië) feest. De derde dag heb ik een korte tour gedaan in een rubberen boei. De boei gaat in een rivier en je volgt rustig de stroming van de rivier. Het was erg ontspannend.

's Middags ging ik alweer terug naar São Luis, om mijn vlucht naar São Paulo 's nachts niet te missen. Al met al was de trip in de Lençois Maranhenses een van de meest indrukwekkende die ik heb gemaakt. Het landschap is heel bijzonder, en dat zul je niet zo snel ergens anders tegenkomen.

Thursday, July 7, 2011

Binnenlandse vluchten

Ik heb genoeg binnenlandse vluchten (6) in Brazilië gedaan om een structuur te ontdekken hoe ze daar werken.

In Europa gaat het inchecken voor een vlucht als volgt:
- inchecken (paspoort controle) -> je krijgt je ticket
- handbagage check (nog een keer ticket + paspoort check)
- voor je het vliegtuig ingaat is er nog een keer een ticket + paspoort check

Voor binnenlandse vluchten in Brazilië gaat het als volgt:
- inchecken (paspoort controle) -> je krijgt je ticket
- handbagage check (ticket check, maar geen paspoort check)
- voor je het vliegtuig ingaat is er nog 1 ticket check (geen paspoort check)

Dit betekent dus dat je zelf kunt inchecken en je ticket halen, en vervolgens dit ticket aan de grootste crimineel van de stad geven, zodat hij kan vluchten naar de andere kant van Brazilië. Er is tenslotte geen paspoort check meer na het inchecken, enkel 2 ticket checks. Aan de andere kant, het zijn binnenlandse vluchten, dus een crimineel zou niet naar het buitenland kunnen vluchten. Bij vluchten naar het buitenland zijn er wel meerdere paspoort checks.

Bij de 6 binnenlandse vluchten die ik heb gemaakt, werd er bij 3 vluchten niet in het Engels gesproken. De veiligheidsinstructies en vluchtinformatie werden bij deze vluchten enkel in het Portugees gegeven.

Bij 1 van deze 6 vluchten zat ik in een vliegtuig van TAM (de nationale Braziliaanse vliegtuigmaatschappij) dat een modern entertainmentsysteem voor elke passagier had. Dit entertainmentsysteem had ik nog nooit eerder gezien, ook niet in Europa. Je kon hier gratis films kijken, spelletjes spelen tegen de computer, muziek luisteren en nog meer. Ik heb een video van dit systeem gemaakt. Zie hieronder.

Wednesday, July 6, 2011

Tropa de Elite

Ja, er is een Braziliaanse filmindustrie. En nee, deze is niet bijzonder goed. Er zijn maar enkele Braziliaanse films die echt goed zijn. Vraag aan een Braziliaan wat de beste Braziliaanse film is, en ze komen allemaal met hetzelfde antwoord. Tropa de Elite.

Tropa de Elite is een film uit 2007 en gaat over de strijd in de favela's van Rio de Janeiro tussen de drugsbendes en de BOPE (speciale politie eenheid). De film is erg gewelddadig, maar is gebaseerd op de dagelijkse realiteit in de favela's. Iedereen in Brazilië kent de film en de film is een cultureel fenomeen geworden. Daarnaast heeft de film meerdere internationale prijzen gewonnen. Tropa de Elite heeft in 2010 een vervolg gekregen (Tropa de Elite 2), dat meer de nadruk legt op het politieke proces en de corruptie binnen het politiekorps. Tropa de Elite 2 kwam uit in oktober 2010, en was in de Braziliaanse bioscopen de meest succesvolle film ooit.

Saturday, July 2, 2011

Fortaleza

Van Manaus ben ik naar Fortaleza gevlogen. Fortaleza is een kuststad in het Noord-Oosten van Brazilië en is de 5e grootste stad van Brazilië. De stad heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners. Fortaleza ligt in de staat Ceará, en is tevens de hoofdstad van deze staat. Fortaleza heeft een warm klimaat: de gemiddelde temperatuur gedurende het hele jaar is 27 graden. Het is nu winter, maar het was nog steeds 30 graden.
In Fortaleza verbleef ik in het Albergaria Hostel, wat een goed hostel is. Dit ligt aan het strand Praia da Iracema. Ik ben 2 dagen in Fortaleza gebleven. De eerste dag ben ik langs Avenida Beira Mar gelopen, wat een lange weg aan het strand is. ´s Avonds was daar ook een markt gaande, waar allerlei spullen te koop waren. Ik ben niet in het centrum van Fortaleza geweest, en ik ben niet naar Praia do Futuro gegaan. Dat strand is het meest toeristische strand van Fortaleza, maar was net niet op loopafstand. Hieronder wat foto´s van Fortaleza.
Bij de haven had ik ook een tour gedaan over het water, waar je een goed uitzicht hebt over Fortaleza. Hieronder wat foto's.
De tweede dag heb ik een tour gedaan langs 3 verschillende stranden & plaatsen, buiten Fortaleza. Het eerste strand, genaamd Morro Branco, is 90 kilometer van Fortaleza en was erg bijzonder. Dit is een strand met rotsen van zand. Deze rotsen hebben verschillende kleuren en lijken van steen, maar zijn puur zand. Dat is erg bijzonder. Hieronder wat foto´s en een video. Alles wat lijkt op rotsen is dus zand.

De tour ging daarna met een buggy over het strand Praia das Fontas richting de tweede plaats, Lagoa do Uruaú. Dit is een meer van ruim 18 kilometer, en is een van de grootste meren van de staat Ceará.

De derde plaats was Praia de Canoa Quebrada. Dit strand ligt 166 kilometer van Fortaleza. Dit strand was klein, maar heel toeristisch. Veel dure strandrestaurants en verkopers. Een beetje te toeristisch.
Al met al waren het een leuke 2 dagen in Fortaleza. Ik denk dat ik meer had kunnen zien als ik nog 1 of 2 dagen langer was gebleven. Fortaleza is tevens een goed vertrekpunt om het bekende paradijs Jericoacoara te bezoeken. Daar heb ik helaas geen tijd voor gehad.