Monday, February 28, 2011

Rio de Janeiro

Afgelopen weekend zijn Caroline en ik naar Rio de Janeiro geweest. We gingen met de bus, en de busreis duurt ongeveer 6 uur. Deze vertrok middernacht op donderdag, en toen kwamen we vrijdagochtend om 6 uur aan. We hadden een goedkoop hostel geboekt (Best Rio Hostel) in de buurt van het Copacabana strand. Rio de Janeiro is de tweede grootste stad van Brazilië. De stad zelf telt ongeveer 6 miljoen inwoners; 12 miljoen als je de regio rond Rio de Janeiro meetelt. Vrijdag hebben we rondgelopen in de buurt van de stranden Copacabana en Ipanema. Dit zijn de twee meest bekende stranden van Rio, en ze zijn beiden erg toeristisch. De stranden worden nu 's avonds verlicht met grote lampen, wat veel veiliger is. Een paar jaar geleden waren de stranden niet verlicht 's avonds, en kon een strandwandeling heel anders aflopen.
Dit is Copacabana (vrijdagochtend, rustig tijdstip):
Dit is Ipanema (vrijdagochtend, rustig tijdstip):
En dit is Ipanema (zondagmiddag, druk tijdstip):
Zaterdag hebben we een city tour gedaan door Rio de Janeiro. De tour bracht ons naar de belangrijkste plekken in Rio de Janeiro. De tour begon met een bezoek aan Pão de Açucar. Je gaat dan met een kabelbaan de berg op, en vanaf de berg heb je uitzicht over heel Rio de Janeiro. Het uitzicht is prachtig. Daarnaast is er een kleine jungle bovenop Pão de Açucar. Je kan hier apen, hagedissen en andere dieren zien. Ik zag er zelfs een felrode vogel vliegen.

Daarna bracht de tour ons naar Corcovado, de berg waarop het bekende Christus beeld staat. Vanaf deze berg heb je uitzicht over Rio de Janeiro vanaf een andere kant, en dat is ook heel erg mooi. Het Christusbeeld zelf is 38 meter hoog, en werd onthuld in 1931, nadat er ongeveer 10 jaar lang aan was gebouwd. Het beeld is dus groot, maar niet zo groot als menigeen van tevoren denkt dat het beeld is. Maar het is wel een bijzondere ervaring.
Daarna bracht de tour ons naar het Maracana stadion, het grootste stadion van Zuid-Amerika, met een capaciteit van ruim 80.000 bezoekers. Het stadion is momenteel gesloten wegens verbouwing van het stadion, ter voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal in 2014, dat in Brazilië wordt gehouden. De finale van dat wereldkampioenschap zal in dit stadion gespeeld worden. Van buiten het stadion kon je niet echt veel zien, dus dat was wel jammer.
Daarna ging de tour naar de wijk Lapa, waar Escadaria Selarón stat. Dit is een trap gemaakt door de kunstenaar Jorge Selarón, die zelf ook naast de trap woont, en de hele dag op de trap te vinden is. De trap buiten is wel leuk om te zien, het is een kunstwerk.
Daarna ging de tour naar Sambadrome, waar elk jaar de optocht van de sambascholen wordt gehouden. Het sambadrome was druk in opbouw, om alles gereed te hebben voor het carnaval volgende week. Het is een lange straat buiten, die wordt voorzien van tribunes. Met carnaval lopen hier de beste sambascholen van Rio de Janeiro, en heeft elke sambaschool 80 minuten de tijd om het publiek te vermaken. Uiteindelijk wordt er 1 beste sambaschool gekozen van dat jaar. Het sambadrome lijkt me leuk met carnaval, maar er viel momenteel nog niet veel te doen. Het is meer om een idee te krijgen waar het carnaval wordt gehouden.
De tour sloot af met een bezoek aan de kathedraal in Rio de Janeiro. Deze kathedraal heeft een heel andere vorm dan traditionele kerken.
Daarna bracht de tour ons weer terug naar het hostel. Zaterdagavond zijn we in de buurt van Copacabana gebleven. Zondag raadde het hostel ons 1 van de volgende 2 tours aan: een bezoek aan Ilha Grande, en een looptocht door een favela onder begeleiding van een gids. Aangezien we zondagavond weer de bus terug naar São Paulo zouden nemen, zou het schema voor Ilha Grande erg strak zijn. We hebben toen een looptocht met gids door een favela gedaan, nadat het hostel ons had verzekerd dat deze trip veilig is, dat ze de tour al jarenlang doen, en er nog nooit iets is gebeurd. De favela krijgt ook een groot deel van de opbrengsten: deze worden geïnvesteerd in de favela, in de vorm van water, doktoren, publieke faciliteiten, etc. Hierdoor zijn veel inwoners van de favela ook blij met dit soort tours. We zijn toen naar de favela Rocinha gegaan, wat de grootste favela is van Rio de Janeiro. Er zijn ruim 500 favelas in Rio de Janeiro. Er wonen 300.000 mensen in de favela Rocinha, en in heel Rio de Janeiro wonen er 3 miljoen mensen in favelas.
Het probleem van de favelas is dat ze steeds groter worden. De gezinnen in Rocinha bestaan gemiddeld uit 7 kinderen, en kinderen krijgen zelf kinderen als ze 12 of 13 zijn. Rocinha is een van de meer ontwikkelde favelas, met een straat met allemaal buurtwinkeltjes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan de kinderen in de favelas wel naar school, maar de scholen zijn heel erg slecht. Veel mensen in de favelas werken in lokale buurtwinkeltjes of verkopen zelf spullen. Er zijn veel drugscriminelen in de favelas te vinden, en drugs verkopen is voor kinderen vaak een lucratief alternatief voor een baan in de buurtwinkel. Vorig jaar was Rio de Janeiro in het nieuws dat de politie veel favelas is binnengevallen, om de drugshandelaren te verdrijven en op te sluiten. Ze willen Rio de Janeiro veilig maken voor het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Rocinha is zo een wijk, die nu grotendeels door de politie wordt gecontroleerd. Echter, in de praktijk, wordt er nog steeds drugs verhandeld. Als je Rocinha binnenkomt, zijn er een aantal mensen op een motor die bijhouden wie de favela inkomt en uitgaat. Deze mensen worden ingehuurd door drugshandelaren, en ze rapporteren aan de drugshandelaren wie er in de favela komt. Je mag absoluut geen foto's maken of een camera vasthouden in de buurt van deze mensen, want ze willen niet op de foto. Dit is duidelijk door de gids verteld.
Het was aangrijpend om te zien hoe sommige mensen wonen in de favelas. De slechte kwaliteit van leven is soms schokkend.
Echter, de mensen hebben wel stroom, televisie, en internet, en betalen daar niet voor. Ze pakken de stroom van nabijgelegen buurten, en tappen die af. Andere mensen betalen dus voor de stroom die ze gebruiken. Er hangen overal kabels in de lucht, die voor stroom zorgen naar de huizen in de favelas.
Zondagavond zijn we teruggegaan in de bus. Al met al was een weekend Rio de Janeiro helemaal super.

Thursday, February 24, 2011

Samba


Het is bijna carnaval. Afgelopen weekend zijn we wezen kijken bij een oefening van de beste sambaschool van São Paulo. Deze professionele sambaschool, genaamd Vai Vai, oefent meerdere keren per week en de oefeningen zijn 2x per week (op donderdag en zondag) geopend voor het publiek. Er is een grote competitie tussen sambascholen, want tijdens carnaval is er in São Paulo (en ook in Rio de Janeiro) een grote optocht van de sambascholen en dan wordt er jaarlijks een winnaar uitgekozen. Iedereen wil winnen: het is erg competitief (net als topsport), dus er wordt vaak geoefend. Het was een erg leuke sfeer. Hier wat video's om een idee te geven van de sfeer die avond.


Havaianas

Bijna iedereen hier heeft Havaianas, een slippermerk dat hier de universele slipper lijkt te zijn. In de zomer (nu dus) lopen veel mensen buiten op Havaianas. In Rua Oscar Freire, mijn straat, is er een grote Havaianas winkel, speciaal voor deze slippers. Je hebt hier slippers vanaf omgerekend 5 euro, oplopend tot slippers van 200 euro of meer (belegd met Swarovski diamanten). Je hebt hier ook sokken te koop, die je kan dragen met slippers aan.

Incident

Gisteravond zijn er 2 Braziliaanse studenten van mijn universiteit neergeschoten op het terras buiten van een café naast de school. 1 is dood, en de ander ligt in het ziekenhuis. Er waren 2 mannen op een motor, die stapten af, liepen naar de tafel waar de jongens zaten, schoten ze dood, en gingen er snel vandoor op de motor. Op datzelfde terras zaten op dat tijdstip meerdere uitwisselingsstudenten wat te drinken, en die zagen het allemaal gebeuren. Ze gingen rennen en schuilen. Sommigen van de uitwisselingsstudenten die het zagen gebeuren zijn erg geschokt. Iedereen (inclusief de politie) gaat uit van een gerichte aanval, in plaats van een willekeurige aanval. Dat is maar beter, want als een aanval als deze willekeurig zou zijn, dat zou heel eng zijn. Er wordt gespeculeerd dat de aanval met drugs te maken heeft, en dat de studenten ook drugshandelaren waren. Ik moet er wel bij zeggen dat ik me nog nooit onveilig hebt gevoeld in Brazilië tot nu toe. Een krantenartikel in het Portugees over het incident is hier te lezen.

Sunday, February 20, 2011

Kokosnoot water

Ik heb gister voor het eerst kokosnoot water gedronken. Kokosnoot water is de vloeistof in jonge kokosnoten (die nog groen zijn). Je kan het met een rietje direct uit de kokosnoot drinken. Het smaakte best zoet, een beetje als zoet water. De smaak van kokosnoot water verschilt per werelddeel, dus het is niet overal hetzelfde. In Brazilië wordt het 'água de coco' genoemd, en het is hier het meest verkochte sap, na sinaasappelsap. Je kan het ook bestellen in restaurants, maar dan is het sap er al uitgehaald, en krijg je het sap in een glas.

Saturday, February 19, 2011

Telefooncellen

Je ziet hier in São Paulo erg veel telefooncellen. Op elke hoek van de straat bijna wel. In Nederland zie je ze bijna niet meer, omdat bijna iedereen een mobiele telefoon heeft. In Nederland moet je vaak goed zoeken als je een telefooncel wilt vinden. Hier zie je ze overal. Veel mensen hier hebben nog geen mobiele telefoon, vooral onder de armere bevolking. De telefooncellen werken niet met geld. Je kan wel op veel plaatsen een kaart kopen die je vervolgens kan gebruiken in een telefooncel.

Saturday, February 12, 2011

Temperatuur


Het is zomer nu. Het is overdag zo tussen de 32 en 35 graden. 's Nachts is het nog steeds 25 graden. Het is mooi weer om bruin te worden. Het regent nog wel af en toe hard, maar dat verdwijnt in April. Dan wordt het kouder, zo rond de 25 graden. In juni is het winter, dan is het zo rond de 15 graden hier, en dan lopen mensen met een sjaal buiten.

Tuesday, February 8, 2011

São Paulo

Hierbij wat achtergrond informatie over São Paulo:

São Paulo is de grootste stad van Brazilië en de grootste stad van het Zuidelijk halfrond op aarde. De stad zelf telt ongeveer 11 miljoen inwoners, en als je de gehele conglomeratie inclusief buitenwijken meetelt, dan zijn er ongeveer 20 miljoen inwoners. São Paulo is hoofdstad van de gelijknamige staat São Paulo, wat de belangrijkste staat is van de Braziliaanse economie. De stad is verantwoordelijk voor 40% van de gehele Braziliaanse industriële productie, en de stad draagt voor 12,3% bij aan het gehele bruto binnenlands product van Brazilië. De stad is ongeveer 3x groter dan de gehele conglomeratie van Parijs. Er zijn ongeveer 70 winkelcentra in de stad, en daarnaast zijn er talloze lokale markten.
Mijn appartement in Rua Oscar Freire (de duurste winkelstraat van Brazilië) bevindt zich op ongeveer 2 kilometer van het zakencentrum (hier zit mijn school ook), en ongeveer 18 kilometer van het centrum van São Paulo. Het centrum bestaat voornamelijk uit winkels, maar er wonen ook veel mensen in het centrum. Het gebied waar mijn appartement zich bevindt, is een veilig gebied en je kan hier zonder probleem 's avonds rondlopen. Het centrum is anders: het is druk overdag, maar 's avonds zijn er plaatsen in het centrum waar je beter niet kunt lopen. De favela's daar moet je sowieso niet heengaan, ook niet overdag. Maar je merkt snel genoeg waar je wel en niet moet lopen 's avonds. Wat je vooral niet moet doen is met je camera of telefoon in je hand lopen, want dan ben je een makkelijke prooi. Op straat lopen met je telefoon in je hand, een bepaalde plaats opzoeken op Google Maps, is geen goed idee. Vandaar dat ik nog niet veel foto's heb kunnen maken. Ik kijk goed uit en krijg veel tips van Brazilianen, en dat maakt dat ik me tot nu toe nog niet onveilig heb gevoeld op een bepaald moment hier.
Ook zijn er veel daklozen in São Paulo. Deze mensen slapen op de grond op straat, en hebben werkelijk niks behalve 1 broek en 1 vies shirt, in tegenstelling tot de zwervers in Nederland, die vaak nog ergens onderdak hebben.
Er is constant enorm veel verkeer in São Paulo. Er rijden altijd veel auto's, en niemand stop voor zebrapaden. Sommige wegen zijn echter wel slecht onderhouden, met veel gaten in de weg.

Wednesday, February 2, 2011

Aankomst in Brazilië












Na de leuke reacties op http://g-goes-usa.blogspot.com en http://g-goes-sweden.blogspot.com, hierbij een nieuwe. Gisteren, 1 februari 2011, ben ik vanaf Schiphol vertrokken naar São Paulo. Mijn vlucht ging via Madrid, waar ik 2 uur lang op het vliegveld ben gebleven. Het vliegveld daar is wel enorm groot, ik moest een metro binnen het vliegveld nemen om naar de andere kant van het vliegveld te gaan. De vlucht naar São Paulo was erg lang - ik wist op een gegeven moment echt niet meer wat ik moest doen, want slapen lukte niet. Bij aankomst in São Paulo ben ik opgehaald door 2 studenten, en ben in hun huis blijven slapen. Ik ging bijna meteen slapen want ik was erg moe. De volgende dag heb ik mijn sleutel opgehaald van mijn appartement. Mijn eigen kamer is erg klein:
Maar het appartement is best groot, de huiskamer en de keuken zijn erg leuk. Dus ik denk dat ik mijn kamer alleen ga gebruiken om in te slapen. Alhoewel ik mijn eigen kamer heb, heb ik 5 huisgenoten: 2 Franse jongens, 1 meisje uit Manchester, en 2 Brazilianen, die zijn al wat ouder en werken fulltime. Alle huisgenoten zijn wel erg aardig. Het appartement is beveiligd met een hek, dat permanent wordt bewaakt door een bewaker. De bewaker opent het hek door op een knop te drukken. Hij opent het hek alleen als hij je kent, of als je zegt voor wie je komt. Dus er is constante bewaking van het gebouw. Het appartement bevindt zich op een van de beste locaties van São Paulo: in Rua Oscar Freire, wat tevens de duurste winkelstraat van São Paul is. Er zitten winkels van 's werelds duurste merken. Dit is een erg lange straat, en mijn appartement bevindt zich op minder dan 5 minuten lopen van waar deze winkels beginnen. Volgens Wikipedia is deze straat de duurste winkelstraat van heel Zuid-Amerika, en de op 1 na duurste winkelstraat van heel Noord+Zuid-Amerika, na 5th avenue in New York.
São Paulo is erg warm, de lucht is veel warmer dan ik ooit in Portugal heb meegemaakt. Het regent ook veel: maar het is niet zoals regen in Nederland, het is echt harde regen, en plotseling is het weer droog. Terwijl het regent is het gewoon 30 graden, met een gevoelstemperatuur van meer dan 40, want de lucht is heel erg warm. Februari is tenslotte de piek in de zomer hier.

Morgen ga ik naar FGV, mijn school. Even hallo zeggen bij het international office.

Wordt vervolgd.