Tuesday, March 8, 2011

Iguazu Falls

Afgelopen week zijn we een paar dagen naar de watervallen van Iguazu gegaan. We zijn hier met de bus heengegaan, wat relatief goedkoop was. De busreis duurde 13 uur (van 5 uur 's middags tot 6 uur 's ochtends), en we kwamen aan in Ciudad del Este in Paraguay, de grensstad met Brazilië.We zijn een paar uur in deze stad gebleven, die bekend is om een markt waar je heel goedkoop spullen als kleding en elektronica kunt kopen. Veel Brazilianen uit het grensgebied komen naar deze grensstad in Paraguay om goedkoop te winkelen. Echter, er kwam om de 2 meter een irritante straatverkoper met je praten die zijn folder in je neus duwt. Dit was heel irritant, en vooral omdat dit elke 2 meter weer gebeurt. We gingen dan ook snel weg uit deze stad en we pakten toen de bus naar onze eindbestemming: de grensstad Puerto Iguazu in Argentinië. De busreis was minder dan een half uur, inclusief douane, dus dat was dichtbij.
Aangezien we daar 3 nachten bleven, zijn we in 3 verschillende hostels blijven slapen: Hostel Inn, Marcopolo Inn en Bambu Hostel. Dit zijn elk hostels waar je voor 10 euro per persoon kan blijven, en ze zijn erg luxe voor 10 euro per persoon. Dit is bijvoorbeeld een foto van Hostel Inn, waar je 11 euro per nacht betaalt:
Als je de watervallen van Iguazu wilt bezoeken, kan je dat vanaf 2 steden doen: Puerto Iguazu in Argentinië of Foz do Iguazu in Brazilië. Puerto Iguazu is een stadje dat leeft van het toerisme naar de Iguazu watervallen. Het bestaat uit een klein centrum, met vele hotels en hostels die allemaal bij elkaar in de buurt liggen. Er gaat een bus van de stad naar de watervallen van Iguazu. De watervallen van Iguazu zijn 1 van de grootste ter wereld; ze zijn de grootste van Zuid-Amerika en behoren tot de mooiste watervallen ter wereld. Een deel van de watervallen ligt op Braziliaans grondgebied en het andere deel ligt op Argentijns grondgebied. We hebben het Argentijnse deel in 2 dagen gezien, omdat we de 1e dag laat waren begonnen (door het nemen van de bus, inchecken, etc.). Als je vroeg begint, kan je in 1 dag alles zien en doen in het Argentijnse deel. De watervallen liggen in twee nationale parken: nationaal park Iguazu van Argentinië en nationaal park Iguaçu van Brazilië. Deze parken zijn sinds 1984 en 1986 onderdeel van de UNESCO werelderfgoed lijst. De parken zijn best groot: samen zijn de parken in de Braziliaanse en Argentijnse zijde ongeveer 225.000 hectare oftewel 2250 km2, waarvan maar 0,3% toegankelijk is voor het publiek (voornamelijk het gebied rondom de watervallen).
Hieronder enkele foto's en video's vanaf de Argentijnse zijde:




De watervallen van Iguazu bestaan uit 275 watervallen, over een breedte van 2,7 kilometer. De hoogste waterval is 82 meter, maar de meest indrukwekkende waterval is de Garganta del Diablo (Devil's Throat). Het water valt hier met grote snelheid 70 meter naar beneden, en het uitzicht is adembenemend. Er komt hier zoveel water naar beneden, dat er constant een grote wolk van waterdamp is. Deze waterdamp is al van een afstand zichtbaar. Als je dichtbij komt, wordt je nat van de waterdamp. Dit maakt het soms een uitdaging om goede foto's te maken, want je camera wordt nat. Echter, de windrichting schijnt belangrijk te zijn hoe nat je wordt op dit punt. Ik had het geluk dat de wind een andere kant opstond de 2e keer dat ik hier terugkwam, zodat ik betere foto's kon maken. Enkele foto's en video's:

Je kan tevens enkele tours doen. We hebben 3 korte tours gedaan: 1 in een jeep in de jungle, 1 boot over de rivier, en 1 boot die bijna de waterval ingaat. De beste van deze tours is de boot die je heel dicht bij de 2e grootste waterval van Iguazu (de San Martin waterval) brengt. Dit is de grootste waterval ter wereld die veilig per motorboot benaderd kan worden; het is niet mogelijk om de Garganta del Diablo te benaderen met een motorboot, want dat is te gevaarlijk. In deze boot wordt je helemaal nat, omdat de boot tot op enkele meters van de waterval komt. Je kan dit niet moment niet fotograferen of filmen want je camera of telefoon wordt te nat. Soms zie je zelf ook vrij weinig, behalve een grijze mist van water en waterdamp. Er worden van tevoren speciale zakken gegeven waar je je camera en andere spullen kan in doen, Je voelt hoe hard het water van de waterval neerkomt en je wordt nat tot aan je onderbroek. Het is een erg speciale ervaring: je beleeft de waterval. In het nationaal park Iguazu is ook een enorme verscheidenheid aan dieren te zien. Deze leven hier in het wild, en je kunt de dieren in het normale leefomgeving zien. Ook is er een grote verscheidenheid aan planten en bomen. Hieronder enkele foto's.
Apen:
Miereneters:
Vlinders:
Een krokodil (deze is alleen te zien door een tour met een boot over een rivier te nemen):
Speciale bomen en planten (onderstaande video is de Palmito; een soort eetbare bamboo, dat lekker schijnt te zijn in salades. In het Engels genaamd heart of palm):
Verder waren er nog vele vissen, insecten, grote spinnen, vogels, schildpadden en hagedissen te zien. De 3e dag zijn we naar de Braziliaanse zijde geweest. De wachtrij was zo groot voor de Braziliaanse zijde dat we bijna 2 uur in de wachtrij hebben gestaan. Alhoewel de Argentijnse zijde veel groter is dan de Braziliaanse zijde, was de Braziliaanse zijde veel drukker. De Braziliaanse zijde is best klein: je kan alles in een paar uur zien. Je hebt hier wel een meer compleet uitzicht over de watervallen. Hieronder enkele foto's vanaf de Braziliaanse zijde:
Alhoewel het uitzicht van Braziliaanse kant completer is, kom je in Argentinië dichter bij de waterval, wat meer spectaculair en indrukwekkender is. Al met al vond ik de Argentijnse zijde beter. Ik vond het niet waard om uren in de rij te wachten voor de Braziliaanse kant, als je al de Argentijnse kant hebt gezien. De Braziliaanse kant is in enkele uurtjes gedaan, en is alleen de moeite waard om te bezoeken als je tijd over hebt en de Argentijnse zijde al hebt gezien. Daarna zijn we teruggegaan naar Puerto Iguazu. Het leven is significant goedkoper in Argentinië dan in São Paulo, en ik heb dan ook wat dagelijkse boodschappen goedkoop ingeslagen. De volgende ochtend namen we de bus terug naar São Paulo. Carnaval is daar begonnen. Al met al waren het een aantal zeer indrukwekkende dagen in de natuur.

1 comment: