Sunday, May 15, 2011

Banken

De grootste banken in Brazilië zijn Banco do Brasil, Itaú Unibanco, Banco Bradesco, Banco Santander Brasil en HSBC Brasil. Bij de meeste banken is er continu een gewapende beveiliger aanwezig (in sommige banken meerdere beveiligers).
Dit is om overvallen en skimming (waarbij de pinautomaat zodanig is omgebouwd dat het je pinpas kan kopiëren en gebruiken) te voorkomen. Skimming komt veel voor in Brazilië, en mijn Franse huisgenoot is onlangs geskimd, waarbij er ruim 1500 euro van zijn rekening werd afgeschreven. Hij kreeg het geld na een aantal weken uiteindelijk terug van de bank - nadat de bank had gecheckt dat het inderdaad skimming betrof.

Veel banken wordt gesloten 's avonds, vaak om 10 uur, maar sommige vestigingen eerder. Pinnen is dan niet meer mogelijk; of je moet heel veel geluk hebben dat je een bankvestiging tegenkomt die 24 uur per dag open is, maar dat is best moeilijk (ten minste, hier in São Paulo). Pinautomaten staan altijd in bankvestigingen, niet zoals in Nederland ook op straat. Dus als je 's nachts uitgaat is het vaak onmogelijk om geld op te nemen; je moet zorgen dat je van tevoren genoeg geld mee hebt (of in sommige uitgaansgelegenheden kan je met pinpas betalen). De deuren van de bank zijn 's nachts gesloten, of de ingang tot de bank is zelfs beveiligd met een afgesloten ijzeren hek.

No comments:

Post a Comment