Tuesday, April 19, 2011

BRICs

Hieronder volgen enkele interessante feiten die ik heb geleerd in het vak BRICs (zie vorige post), en het leek me wel interessant om enkele dingen te delen:

Algemeen
  • De 4 BRICs hebben allemaal het potentieel om een wereldspeler te worden in de economie en de politiek. In 2050 zijn de grootste economieën ter wereld (in volgorde): China, de VS, India, Brazilië en Rusland. Maar de grootste economieën zijn niet de economieën met het hoogste inkomen per persoon. Van de 4 BRICs landen, heeft Rusland momenteel het hoogste inkomen per persoon, en in 2050 nog steeds. De inkomensongelijkheid tussen de BRIC landen en de Westerse wereld zal afnemen. De ontwikkeling van de 4 BRIC landen zal grote gevolgen hebben voor de wereld.

Brazilië
  • In 2003 voorspelde de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs - de bank die bovendien de BRIC afkorting in 2001 heeft bedacht - in een rapport de snelle groei van de 4 BRIC landen. Nu, 8 jaar later, is de Braziliaanse economie zo groot als dat het zou zijn in het jaar 2029 in de voorspellingen van Goldman Sachs. De onverwacht snelle groei is te danken aan de hervormingen die President Lula da Silva (2003-2011) heeft doorgevoerd, waaronder een drastische verhoging van de handel met het buitenland. Brazilië is trouwens de grootste exporteur van zowel ethanol als rund- en kippenvlees ter wereld. Tevens is de inkomensongelijkheid (zoals gemeten met de Gini co-efficient) het hoogste in Brazilië van alle 4 de BRIC landen. Maar, Brazilië is ook de enige van de 4 BRIC landen waar de inkomensongelijkheid momenteel aan het dalen is. Brazilië wordt dus rijker, en gelijker tegelijkertijd (in de 3 andere BRIC landen stijgt de inkomensongelijkheid). Enkele uitdagingen voor Brazilië nu zijn: verbeteren van de infrastructuur, verbeteren van de publieke voorzieningen (onderwijs, justitie en veiligheid), verminderen van bureaucratie en corruptie, verminderen van enkele macro-economische tekorten, en het verkleinen van de informele sector. Er is bijvoorbeeld nog geen treinverbinding tussen São Paulo en Rio de Janeiro, de twee grootste steden van Brazilië (de afstand tussen deze twee steden is iets minder dan Amsterdam-Parijs). Deze treinverbinding staat trouwens wel op de planning om binnenkort gebouwd te worden, maar dat kan wel even duren voordat die klaar is.

Rusland
  • Rusland is het enige BRIC land waar de bevolking daalt: van 146,6 miljoen inwoners in 2000 tot 142,3 miljoen in 2007. Deze trend zal zich doorzetten. De Russische economie groeit weer sinds 1999. Vanaf 1991 (de val van de Sovjet-Unie) tot 1999 ging het steeds slechter met Rusland. De Russische economie is zwaar afhankelijk van olie en gas, dat het voornamelijk naar de Europese Unie exporteert. Rusland onder Putin (1999-2008) groeide sterk, mede door stijgende olieprijzen, macro-economische stabiliteit en de groei van de handel. De presidentiële macht groeide sterk tijdens het bewind van Putin. Sinds Medvedev in 2008 president werd, heeft Putin momenteel nog zoveel macht als minister-president dat vaak gesproken wordt over een 2-koppige regering. Echter, er wordt getwijfeld over de persvrijheid in Rusland: er zijn onopgeloste moorden op journalisten die slecht berichtten over het Kremlin, en de Russische regering heeft in 2003 het laatste grote onafhankelijke TV station in Rusland gesloten. De hoogste rechtbanken in Rusland zijn onder controle van de staat: echte juridische onafhankelijkheid is er niet. Infrastructuur en corruptie zijn ook grote problemen in Rusland. Privatisering van olie- en gasbedrijven was 1 groot corrupt fiasco, dat een kleine groep extreem rijke mensen (de oligarchen) heeft gecreëerd. De politieke invloed van oligarchen in Rusland is nog steeds aanzienlijk, maar wel minder dan 10 jaar geleden. Er wordt gezegd dat het hebben van connecties met de Russische regering (of met een Russisch bedrijf dat connecties heeft met de regering) een vereiste is voor bedrijven die in Rusland starten. Vriendjespolitiek speelt nog steeds een grote rol. Rusland deed in 2008 zes keer meer militaire uitgaven dan in 2000. Nederland is trouwens de grootste exportbestemming van Rusland (10,3% van de Russische export gaat naar Nederland).

India
  • De bevolking van India groeit veel sneller dan de bevolking van China (hier zijn veel redenen voor, waaronder het 1-kind-beleid in China), en naar verwachting wonen er in 2025 meer mensen in India dan in China. Meer dan de helft van de 1,2 miljard mensen in India werkt in de landbouw (!), en de landbouw is maar verantwoordelijk voor 19% van het nationaal inkomen van India. De productiviteit in de landbouw is erg laag vergeleken met Westerse landen. Het weer heeft dan ook een grote invloed op het nationaal inkomen van India: als de moessons uitblijven en de oogst mislukt is het nationaal inkomen van India veel lager. 433 miljoen mensen in India leven van minder dan 1 dollar per dag. De laatste 20 jaar is er een grote trend van outsourcing naar India geweest: veel Amerikaanse bedrijven verplaatsen productieprocessen of klantenservice naar India. Vooral IT wordt veel naar India ge-outsourced, en de IT industrie in India is 1 van de toonaangevenden in de wereld. De regering helpt IT bedrijven financieel door het afschaffen van belastingen voor IT bedrijven in India. Verbeterpunten voor India zijn: de productiviteit in de landbouw, de infrastructuur, het verminderen van de bureaucratie en corruptie, verbeteren van publieke voorzieningen, en het veranderen van arbeidswetten. Een voorbeeld: bedrijven met meer dan 100 mensen moeten momenteel officieel toestemming vragen aan de regering voor ze iemand mogen ontslaan. Corruptie en criminele activiteiten zijn zelfs doorgedrongen tot de regering. In 2002, was ongeveer 20% van de parlementsleden in India veroordeeld voor criminele activiteiten, sommige zelfs voor delicten als ontvoering, verkrachting en moord. Het aanpakken van criminelen in de politiek is lastig, omdat deze criminelen de mensen zijn die over wetgeving stemmen.

China
  • Het gemiddelde inkomen per persoon in China was 7 keer hoger in 2006 dan in 1979. In deze periode groeide China 5x sneller dan de wereldhandel. China is de grootste exporteur ter wereld, en de grootste ontvanger van buitenlandse investeringen. De Chinese export groeit enorm snel: China exporteerde in 2010 3,4 keer zoveel als in 2003, en 24 keer zoveel als in 1990. Het nationaal inkomen van China in 2010 is bijna 3 keer zo groot als in 2003, en 21,5 keer zo groot als in 1990. In 2007 werkte 45% van de Chinezen in de landbouw, terwijl maar 1% van de grond in China geschikt is voor landbouw. Ook in China is de productiviteit in de landbouw relatief laag vergeleken met Westerse landen. Een demografisch gevolg van het 1-kind-beleid is dat de bevolking in China snel ouder wordt. Dit zal gevolgen hebben voor China op de middellange termijn. Veel landen in Oost-Azië zijn afhankelijk geworden van China. De groei van de consumptie in China heeft een positief effect op de export van Japan en Korea. China is sinds 2009 de grootste exportbestemming van Japan. Veel fabrikanten uit Zuid-Korea, Taiwan en Japan verplaatsen hun fabrieken naar China. China is de grootste productielocatie van Japanse bedrijven. Echter, de groei van buitenlandse investeringen in China heeft een negatief effect gehad op buitenlandse investeringen in buurtlanden zoals Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen. Deze landen zijn minder snel gegroeid, door de snelle opkomst van China. Veel landen in de regio stemmen hun economische en politieke beleid af op China. De opkomst van China is voor sommige landen in de regio positief geweest, en voor anderen negatief.

No comments:

Post a Comment