Monday, February 28, 2011

Rio de Janeiro

Afgelopen weekend zijn Caroline en ik naar Rio de Janeiro geweest. We gingen met de bus, en de busreis duurt ongeveer 6 uur. Deze vertrok middernacht op donderdag, en toen kwamen we vrijdagochtend om 6 uur aan. We hadden een goedkoop hostel geboekt (Best Rio Hostel) in de buurt van het Copacabana strand. Rio de Janeiro is de tweede grootste stad van Brazilië. De stad zelf telt ongeveer 6 miljoen inwoners; 12 miljoen als je de regio rond Rio de Janeiro meetelt. Vrijdag hebben we rondgelopen in de buurt van de stranden Copacabana en Ipanema. Dit zijn de twee meest bekende stranden van Rio, en ze zijn beiden erg toeristisch. De stranden worden nu 's avonds verlicht met grote lampen, wat veel veiliger is. Een paar jaar geleden waren de stranden niet verlicht 's avonds, en kon een strandwandeling heel anders aflopen.
Dit is Copacabana (vrijdagochtend, rustig tijdstip):
Dit is Ipanema (vrijdagochtend, rustig tijdstip):
En dit is Ipanema (zondagmiddag, druk tijdstip):
Zaterdag hebben we een city tour gedaan door Rio de Janeiro. De tour bracht ons naar de belangrijkste plekken in Rio de Janeiro. De tour begon met een bezoek aan Pão de Açucar. Je gaat dan met een kabelbaan de berg op, en vanaf de berg heb je uitzicht over heel Rio de Janeiro. Het uitzicht is prachtig. Daarnaast is er een kleine jungle bovenop Pão de Açucar. Je kan hier apen, hagedissen en andere dieren zien. Ik zag er zelfs een felrode vogel vliegen.

Daarna bracht de tour ons naar Corcovado, de berg waarop het bekende Christus beeld staat. Vanaf deze berg heb je uitzicht over Rio de Janeiro vanaf een andere kant, en dat is ook heel erg mooi. Het Christusbeeld zelf is 38 meter hoog, en werd onthuld in 1931, nadat er ongeveer 10 jaar lang aan was gebouwd. Het beeld is dus groot, maar niet zo groot als menigeen van tevoren denkt dat het beeld is. Maar het is wel een bijzondere ervaring.
Daarna bracht de tour ons naar het Maracana stadion, het grootste stadion van Zuid-Amerika, met een capaciteit van ruim 80.000 bezoekers. Het stadion is momenteel gesloten wegens verbouwing van het stadion, ter voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal in 2014, dat in Brazilië wordt gehouden. De finale van dat wereldkampioenschap zal in dit stadion gespeeld worden. Van buiten het stadion kon je niet echt veel zien, dus dat was wel jammer.
Daarna ging de tour naar de wijk Lapa, waar Escadaria Selarón stat. Dit is een trap gemaakt door de kunstenaar Jorge Selarón, die zelf ook naast de trap woont, en de hele dag op de trap te vinden is. De trap buiten is wel leuk om te zien, het is een kunstwerk.
Daarna ging de tour naar Sambadrome, waar elk jaar de optocht van de sambascholen wordt gehouden. Het sambadrome was druk in opbouw, om alles gereed te hebben voor het carnaval volgende week. Het is een lange straat buiten, die wordt voorzien van tribunes. Met carnaval lopen hier de beste sambascholen van Rio de Janeiro, en heeft elke sambaschool 80 minuten de tijd om het publiek te vermaken. Uiteindelijk wordt er 1 beste sambaschool gekozen van dat jaar. Het sambadrome lijkt me leuk met carnaval, maar er viel momenteel nog niet veel te doen. Het is meer om een idee te krijgen waar het carnaval wordt gehouden.
De tour sloot af met een bezoek aan de kathedraal in Rio de Janeiro. Deze kathedraal heeft een heel andere vorm dan traditionele kerken.
Daarna bracht de tour ons weer terug naar het hostel. Zaterdagavond zijn we in de buurt van Copacabana gebleven. Zondag raadde het hostel ons 1 van de volgende 2 tours aan: een bezoek aan Ilha Grande, en een looptocht door een favela onder begeleiding van een gids. Aangezien we zondagavond weer de bus terug naar São Paulo zouden nemen, zou het schema voor Ilha Grande erg strak zijn. We hebben toen een looptocht met gids door een favela gedaan, nadat het hostel ons had verzekerd dat deze trip veilig is, dat ze de tour al jarenlang doen, en er nog nooit iets is gebeurd. De favela krijgt ook een groot deel van de opbrengsten: deze worden geïnvesteerd in de favela, in de vorm van water, doktoren, publieke faciliteiten, etc. Hierdoor zijn veel inwoners van de favela ook blij met dit soort tours. We zijn toen naar de favela Rocinha gegaan, wat de grootste favela is van Rio de Janeiro. Er zijn ruim 500 favelas in Rio de Janeiro. Er wonen 300.000 mensen in de favela Rocinha, en in heel Rio de Janeiro wonen er 3 miljoen mensen in favelas.
Het probleem van de favelas is dat ze steeds groter worden. De gezinnen in Rocinha bestaan gemiddeld uit 7 kinderen, en kinderen krijgen zelf kinderen als ze 12 of 13 zijn. Rocinha is een van de meer ontwikkelde favelas, met een straat met allemaal buurtwinkeltjes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan de kinderen in de favelas wel naar school, maar de scholen zijn heel erg slecht. Veel mensen in de favelas werken in lokale buurtwinkeltjes of verkopen zelf spullen. Er zijn veel drugscriminelen in de favelas te vinden, en drugs verkopen is voor kinderen vaak een lucratief alternatief voor een baan in de buurtwinkel. Vorig jaar was Rio de Janeiro in het nieuws dat de politie veel favelas is binnengevallen, om de drugshandelaren te verdrijven en op te sluiten. Ze willen Rio de Janeiro veilig maken voor het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Rocinha is zo een wijk, die nu grotendeels door de politie wordt gecontroleerd. Echter, in de praktijk, wordt er nog steeds drugs verhandeld. Als je Rocinha binnenkomt, zijn er een aantal mensen op een motor die bijhouden wie de favela inkomt en uitgaat. Deze mensen worden ingehuurd door drugshandelaren, en ze rapporteren aan de drugshandelaren wie er in de favela komt. Je mag absoluut geen foto's maken of een camera vasthouden in de buurt van deze mensen, want ze willen niet op de foto. Dit is duidelijk door de gids verteld.
Het was aangrijpend om te zien hoe sommige mensen wonen in de favelas. De slechte kwaliteit van leven is soms schokkend.
Echter, de mensen hebben wel stroom, televisie, en internet, en betalen daar niet voor. Ze pakken de stroom van nabijgelegen buurten, en tappen die af. Andere mensen betalen dus voor de stroom die ze gebruiken. Er hangen overal kabels in de lucht, die voor stroom zorgen naar de huizen in de favelas.
Zondagavond zijn we teruggegaan in de bus. Al met al was een weekend Rio de Janeiro helemaal super.

No comments:

Post a Comment