Tuesday, February 8, 2011

São Paulo

Hierbij wat achtergrond informatie over São Paulo:

São Paulo is de grootste stad van Brazilië en de grootste stad van het Zuidelijk halfrond op aarde. De stad zelf telt ongeveer 11 miljoen inwoners, en als je de gehele conglomeratie inclusief buitenwijken meetelt, dan zijn er ongeveer 20 miljoen inwoners. São Paulo is hoofdstad van de gelijknamige staat São Paulo, wat de belangrijkste staat is van de Braziliaanse economie. De stad is verantwoordelijk voor 40% van de gehele Braziliaanse industriële productie, en de stad draagt voor 12,3% bij aan het gehele bruto binnenlands product van Brazilië. De stad is ongeveer 3x groter dan de gehele conglomeratie van Parijs. Er zijn ongeveer 70 winkelcentra in de stad, en daarnaast zijn er talloze lokale markten.
Mijn appartement in Rua Oscar Freire (de duurste winkelstraat van Brazilië) bevindt zich op ongeveer 2 kilometer van het zakencentrum (hier zit mijn school ook), en ongeveer 18 kilometer van het centrum van São Paulo. Het centrum bestaat voornamelijk uit winkels, maar er wonen ook veel mensen in het centrum. Het gebied waar mijn appartement zich bevindt, is een veilig gebied en je kan hier zonder probleem 's avonds rondlopen. Het centrum is anders: het is druk overdag, maar 's avonds zijn er plaatsen in het centrum waar je beter niet kunt lopen. De favela's daar moet je sowieso niet heengaan, ook niet overdag. Maar je merkt snel genoeg waar je wel en niet moet lopen 's avonds. Wat je vooral niet moet doen is met je camera of telefoon in je hand lopen, want dan ben je een makkelijke prooi. Op straat lopen met je telefoon in je hand, een bepaalde plaats opzoeken op Google Maps, is geen goed idee. Vandaar dat ik nog niet veel foto's heb kunnen maken. Ik kijk goed uit en krijg veel tips van Brazilianen, en dat maakt dat ik me tot nu toe nog niet onveilig heb gevoeld op een bepaald moment hier.
Ook zijn er veel daklozen in São Paulo. Deze mensen slapen op de grond op straat, en hebben werkelijk niks behalve 1 broek en 1 vies shirt, in tegenstelling tot de zwervers in Nederland, die vaak nog ergens onderdak hebben.
Er is constant enorm veel verkeer in São Paulo. Er rijden altijd veel auto's, en niemand stop voor zebrapaden. Sommige wegen zijn echter wel slecht onderhouden, met veel gaten in de weg.

No comments:

Post a Comment