Thursday, June 23, 2011

Bussen in São Paulo

Ook met de bus kan je bijna overal komen in São Paulo. Een ritje met de bus kost normaliter R$ 3,00, wat neerkomt op ongeveer €1,30. Daarnaast is er een pas (genaamd bilheto único) die je gratis op alle metrostations kan halen, waar je saldo op kan zetten. Dit saldo is geldig voor bus en metroreizen. Echter, wanneer je deze pas in de bus gebruikt, mag je 3 uur daarna gratis reizen (op zondag zelfs 8 uur). Dus als je ergens kort heengaat, en met deze pas betaalt, kan je gratis terug. Hetzelfde geldt als je ergens heen gaat maar van de ene bus naar de andere bus moet overstappen: dit is met deze pas dus gratis.

Het opvallende aan de bussen in São Paulo is dat er geen bustijden zijn. Je wacht bij de bushalte tot de bus aankomt. En niemand weet wanneer hij komt. Maar op veel drukke buslijnen komt er elke 10 minuten (of vaker) wel een bus langs. Op minder drukke buslijnen is dat een probleem. Zo heb ik laatst 2 uur op de bus gewacht, niet wetend wanneer de bus zou komen. Een voordeel van dit systeem zonder bustijden is dat mensen nooit kunnen klagen dat de bus een minuut te laat is.
Tevens is opvallend dat er in elke bus 2 mensen werken: de buschauffeur en decobrador (degene die het geld voor de buskaartjes aanneemt). Doordat de buschauffeur de financiële zaken niet regelt, gaat de bus meteen weer snel verder nadat iedereen is ingestapt. De cobrador regelt de financiële zaken. Je kan deze man ook vragen om advies waar je moet uitstappen bijvoorbeeld.
Elke bus bestaat van binnen uit 2 delen: de voorkant en de achterkant van de bus. Deze worden gescheiden door de cobrador. Instappen is aan de voorkant, en uitstappen is aan de achterkant. Om uit te stappen moet je dus langs de cobrador. Nadat je deze persoon hebt betaald, mag je de achterkant van de bus in. Je gaat dan langs een hekje, waar een teller is ingebouwd die bijhoudt hoeveel passagiers de bus heeft vervoerd (per bepaalde tijdsperiode, zoals dit jaar).
Dit systeem betekent dus dat sommige mensen de hele rit voorin de bus zitten, en pas betalen net voor het moment dat ze er uit moeten. Welk financieel nut dat precies heeft is me nog niet helemaal duidelijk.

Om van São Paulo naar een andere stad te gaan met de bus, moet je op 1 van de 3 grote busstations zijn:
- Busstation Tietê
- Busstation Barra Funda
- Busstation Jabaquara

Busstation Tietê is hierbij het makkelijkst, en dat is tevens het 2e grootste busstation ter wereld. Je kan hier ook internationale busreizen maken, tot bijna elke grote bestemming in Zuid-Amerika. Een voorbeeld is dat je van Tietê in São Paulo naar Santiago in Chili per bus kan reizen. De busreis duurt ongeveer 56 uur.

No comments:

Post a Comment