Tuesday, June 21, 2011

Metro van São Paulo

De metro is de makkelijkste manier om te reizen binnen de stad São Paulo. Overstappen op bussen en trein is ook mogelijk. Deze treinen rijden naar sommige buitenwijken van de stad (ongeveer 1 uur met de trein). Er is geen trein van bijvoorbeeld São Paulo naar Rio de Janeiro. Een ticket met de metro kost R$ 2,90, wat neerkomt op €1,30. Dit is dus best goedkoop. Het metrosysteem van São Paulo wordt gezien als de modernste en de netste van Zuid-Amerika. Door de strenge toegangscontrole is er nauwelijks graffiti en vandalisme in de metrostations.

Elke dag gaan er 3,6 miljoen mensen met de metro in São Paulo. Spitsuren zijn tussen 6 en 9 uur 's ochtends en tussen 17.00 en 19.00 uur 's avonds. Om 6 uur 's ochtends zit de metro dus al helemaal vol. Er wordt niet met elektronische borden aangegeven wanneer de metro komt, maar je hoeft nooit lang te wachten op een metro in São Paulo (bijna nooit langer dan een paar minuten). In de spitsuren komt er gemiddeld elke 99 seconden een nieuwe metro. Hieronder wat foto's van de metro tijdens een druk tijdstip.
Mensen allemaal op weg naar de metro:
De overstap van metro naar trein (deze overstap is gratis):
De metro stopt op een precieze plek. Door middel van hekken kunnen mensen een rij maken. De deur van de metro stopt precies voor deze hekken.
Daarnaast hebben sommige passagiers (ouderen, zwangere vrouwen, gehandicapten en vrouwen met baby's op schoot) voorkeursplekken in de metro.
Het metrostration dat het meest dichtbij mijn huis is, is metrostation Clinicas (groene lijn). Dit is ongeveer 10 minuten lopen van mijn huis. Met de metro ben je dan in 10 minuten in het centrum van São Paulo (centraal metrostation is Sé). Er is trouwens geen directe verbinding tussen het internationaal vliegveld van São Paulo (Guarulhos) en het centrum van São Paulo. Dit is vaak raar voor toeristen die op het vliegveld aankomen en direct naar het centrum willen (per bus of metro): dit is dus niet mogelijk want er is geen directe verbinding. Om naar het vliegveld te gaan ga je naar metrostation Tatuapé (rode lijn) en daar pak je de shuttlebus naar het vliegveld. Andersom, toeristen die op het vliegveld aankomen, kunnen enkel met de bus naar Tatuapé en vandaar verder gaan met de metro.

No comments:

Post a Comment